MT 15 and Helix LT channel switching

Discussion in 'Amplifiers' started by Daz-lp, Dec 20, 2018.

  1. Daz-lp

    Daz-lp New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Hi guys i got my MT15 during the week and i am trying to set it up with the helix for channel switching, i have watched a few vids on youtube but cant seem to get it to switch.
    anyone running a helix with the mt15 might know what im doing wrong?
     
  2. dkilpatrick

    dkilpatrick Makes guitar faces

    Joined:
    Oct 11, 2015
    Messages:
    1,008
    Likes Received:
    1,319
    I don’t own a helix but took a quick look at the manual online.
    Looks like you need to connect a TRS cable to the EXP pedal2 jack and the other end to the foot switch jack on the amp.
    Then go into global settings and assign that EXP jack to switching.

    Hope that helps
     
    X-Mann likes this.
  3. X-Mann

    X-Mann New Member

    Joined:
    Aug 31, 2018
    Messages:
    102
    Likes Received:
    159
    I don’t have a Helix, but it switches fine w/ my Fractal FX8 & the TRS Relay switching......

    I’m sure that the Helix manual covers this & or, maybe you’re just using the wrong cable.

    Good luck, X
     
  4. Daz-lp

    Daz-lp New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Thank you guys for the help. i figured it out . in preferences i had to change exp2/amp out to amp out. ts and trs cables both work
     
  5. Robert Young

    Robert Young New Member

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    4
    I have the channel switching set up with an HX Effects.
    I am using a TS cable. The switching works great, but I am getting terrific hum and other noises that disappear when I unplug the cable.
    Would it make a difference to use a TRS cable instead?
    Does the MT 15 pedal jack accept a TRS plug??
    I notice the PRS pedal switch jack is only TS.
    Thanks
     
  6. Daz-lp

    Daz-lp New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Both ts and trs will work no problem, the issue is that the mt 15 sends a small amount of current through the switch jack to achieve its channel switching, some people with other amps were able to fix this by cutting the ground wire in the cable but that will not work with the mt15.
    I ended up getting a voodoo lab control switcher to change channels with the helix via midi. Works great
     
    goat-n-gitter and X-Mann like this.
  7. X-Mann

    X-Mann New Member

    Joined:
    Aug 31, 2018
    Messages:
    102
    Likes Received:
    159
    I fixed this w/ the Ebtech Hum-X on the amps power cord to break the ground loop.

    Good luck! X
     
  8. Daz-lp

    Daz-lp New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    That could work, I live in Ireland where unfortunatly that type of adapter will not work with our plugs over here
     
  9. goat-n-gitter

    goat-n-gitter Dismembered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1,462
    I have a Helix and I use the Voodoo Labs Control switcher to switch 3 channels and solo boost on my Mesa MK V. Great solution for isolating switching functions electrically between the units, plus you can contol up to four footswitches across any of your gear.
     
  10. Tone Wars

    Tone Wars New Member

    Joined:
    Dec 22, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    I'm trying to hook my mt15 up to my Helix for control as well I just received the voodoo Labs control switcher. I'm having a hard time getting everything to work. Would you mind posting how you made yours work? Thank you very much in advance.
     
  11. Tone Wars

    Tone Wars New Member

    Joined:
    Dec 22, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    Can you please tell us how you made it work?
     
  12. goat-n-gitter

    goat-n-gitter Dismembered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1,462
    To set up a Helix with a Voodoo labs Control Switcher, you need to go into the Helix Command Center screen. Touch the Helix footswitch you want to assign, and set the command to CC toggle, the midi channel to whatever channel your switcher is set to (probably 1) The CC# is 80 for switch 1 through 83 for switch 4, the dim value is set to 0 and the lit value is set to 127. I don't remember if I had to do anything to the control switcher to set it up for CC mode, read the manual to be sure. You'll need to do this for each preset, or copy the preset with the footswitches set up to other addresses and add FX.

    When in doubt, RTFM (read the friendly manual).
     
    bodia likes this.
  13. bodia

    bodia Authorities said.....best leave it.....unsolved

    Joined:
    Jan 21, 2015
    Messages:
    19,797
    Likes Received:
    28,467
    Sorry, no help from me. Just wanted to say I enjoy your videos
     
    Alnus Rubra likes this.
  14. Tone Wars

    Tone Wars New Member

    Joined:
    Dec 22, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    Haha thank you!!
     
    bodia likes this.
  15. Tone Wars

    Tone Wars New Member

    Joined:
    Dec 22, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    Thank you so much for the reply. we have tried exactly what you said and cannot seem to get it to work.
    Are we missing a step here? Again thank you so much for the help
     
  16. goat-n-gitter

    goat-n-gitter Dismembered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1,462
    I just looked at the control switcher manual. You have to do a setup procedure to put it into CC mode. If you don't have the manual, it's available as a pdf at voodoo labs website. The procedure to change modes is about 8 pages in.
     
    bodia likes this.
  17. goat-n-gitter

    goat-n-gitter Dismembered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1,462
    Also, I seem to recall that a couple of older Helix firmware versions broke the control change switching for me. Line 6 fixed it again in version 2.6, I believe.
     
    bodia likes this.
  18. Tone Wars

    Tone Wars New Member

    Joined:
    Dec 22, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    Thank you. I just updated my Helix to 2.82.
    I'm going to see how this works. Again, thank you so much for the responses
     
  19. Tone Wars

    Tone Wars New Member

    Joined:
    Dec 22, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    5
    finally got it working! Thank you very much for all of your help. I really appreciate it more than I could say.
     
    goat-n-gitter, dmatthews and bodia like this.
  20. goat-n-gitter

    goat-n-gitter Dismembered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1,462
    My pleasure.
    Line 6 doesn't always make this advanced stuff easy, but once you get it working, it can become indispensable (it sure is for me). Once you work your amp switching into snapshots along with effects, it's hard to go back to the tap dance.
     
    Tone Wars likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice