Custom 50 footswitch cable?

Discussion in 'Amplifiers' started by dmatthews, Sep 30, 2017.

  1. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Help a brother out? Anybody near their Custom 50 (or probably 20 as well), who can tell me what the footswitch cable is?
    Mine's pooped out I think, but it's waaaaaayyyyy over town at the studio and I want to get a replacement before practice tonight.
    I "think" it's a midi cable, not sure, and is it m-f, or what?
    Anybody got theirs handy? The interwebs are empty of this tidbit of knowledge.

    Cheers,
    Dave
     
  2. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    OK, found a pic of the amp, and it looks like a 5 pin din, so that cable end would need a male. Now hunting for the footswitch end...
     
  3. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Hmmm... every midi cable seems to be 5 pin male to male. Maybe that's what I need.
     
    Boogie likes this.
  4. Fro

    Fro New Member

    Joined:
    Jul 11, 2013
    Messages:
    276
    Likes Received:
    89
    I’m pretty sure the footswitch end is wired in.
     
    dmatthews likes this.
  5. NeubyWanKaneuby

    NeubyWanKaneuby New Member

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    25
    Likes Received:
    53
    Here are two pics of mine. It's hardwired into the pedal itself.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    dmatthews likes this.
  6. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Ratburgers!
    Thanks guys, I must be dreaming regarding the switch end.:oops:

    Cheers
     
  7. andy474x

    andy474x Knows the Drill

    Joined:
    May 4, 2012
    Messages:
    2,699
    Likes Received:
    658
    Ah, sorry I caught this too late!

    FWIW, mine is male-male.
     
    dmatthews likes this.
  8. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Yeah, there ya go!
    Sorry for the late reply, I was at practice. Anyway, I bet myself that it was a din/midi plug in both ends, so I went to the store and grabbed one. I guess we have a particular run of C50 (maybe early?) with the plug on the footswitch.
    Here's a pic or two... senility still at bay...:rolleyes:

    [​IMG]

    [​IMG]

    I think mine's a 2012, maybe a 2013? What year is yours?
    And what year is the ones with hardwire?
     
  9. andy474x

    andy474x Knows the Drill

    Joined:
    May 4, 2012
    Messages:
    2,699
    Likes Received:
    658
    I'm away from home this week, but I believe mine is from '13. Looks just like yours, paisley and all! I like having the footswitch cable disconnect on both ends.
     
    dmatthews likes this.
  10. bodia

    bodia Authorities said.....best leave it.....unsolved

    Joined:
    Jan 21, 2015
    Messages:
    7,329
    Likes Received:
    4,607
    I had a 2015 and it was hard wired.
     
    dmatthews likes this.
  11. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Yes, I think it's a bonus as well. My H pedal is hardwired and I need to bust out the soldering iron to fix it.
     
  12. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Interesting. Things always change in later revisions. I'm guessing the replacement switch in the accessories shop is hardwired as well.
     
  13. NeubyWanKaneuby

    NeubyWanKaneuby New Member

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    25
    Likes Received:
    53
    Same here. Got mine in December 2015.
     
    dmatthews likes this.
  14. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Makes sense, thanks for clarifying!
     
  15. andy474x

    andy474x Knows the Drill

    Joined:
    May 4, 2012
    Messages:
    2,699
    Likes Received:
    658
    I wonder if/what some of the revisions have been to the amp over time. Obviously the footswitch. On mine, I basically have to pull the chassis out to change the power tubes, because the reverb tank sits directly under the tubes and there's not room to pull them out of the sockets. I also have to pull those power tubes to get at the V1 preamp tube. Probably the only thing I dislike about the amp. Also, my presence control only makes a difference in the last 10% of travel, no matter the volume of the amp or any other factors. Which is ok I suppose, I still get the sounds I want, I just wonder if that's the way it was intended. Bought mine used, maybe it was modded?
     
  16. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    I haven't had the need or desire to change tubes yet, so noted!
    I know the H went through at least a couple of revisions before the Custom replaced it. I think Doug et al do a great job of listening to users in order to facilitate those revisions.
     
  17. DreamTheaterRules

    DreamTheaterRules Archon owning member

    Joined:
    Nov 20, 2013
    Messages:
    1,704
    Likes Received:
    1,054
    late to the party. My Custom 50 was born on 3/12 and has a male to male detachable cable, easily replaceable.
     
  18. dmatthews

    dmatthews Dave's not here...

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    789
    Thanks Dave.
    It turns out that the switch on the amp was set to "Lead" which of course precludes the footswitch from operating properly. Now I have a spare cable...
    Where's my facepalm emoti? Oh... here it is!
    [​IMG]
     
  19. DreamTheaterRules

    DreamTheaterRules Archon owning member

    Joined:
    Nov 20, 2013
    Messages:
    1,704
    Likes Received:
    1,054
    Dave's not here...

    But good deal on getting the problem figured out. Frustrating, but good are those times you figure out it was something simple after all.
     
    dmatthews likes this.
  20. bodia

    bodia Authorities said.....best leave it.....unsolved

    Joined:
    Jan 21, 2015
    Messages:
    7,329
    Likes Received:
    4,607
    Doh!
     

Share This Page